Commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
— Claire C.

 
 

LOCATION
Portland, OR

STATUS
Completed 2012

SQUARE FOOTAGE
XXXXX

CONSTRUCTION TYPE
XXXXX

SPECIAL FEATURES
XXXXX

DESIGN TEAM
XXXXX

CATEGORIES
Residential, Single Family Detached

AWARDS
2011 AIA Merit Award (Portland Chapter)

PUBLICATION
Oregon Home
“Without Borders”

The Wall Street Journal
“Building a Redefined Life”

 

Interchange was conceived as a modern domus. As an alternative to a simplistic site division between front and back yard, the dwelling would be organized around a central court. The courtyard becomes the outdoor circulation zone and the destination that unifies all activities. One is never entirely indoors or outdoors, but rather is continually living among the two environments, with the slender rooms borrowing light, air and view from beyond the threshold while the courtyard extends its own boundaries through reflections of itself in the glass that surrounds it.

Clean lines and modern details are always the most revealing of imperfection, and it is in these elements of the finished building that the skill of the contractors and tradesmen is most evident; butt glazing meets at clean corners, oak stairs appear sculpted from a single block, trim is flush with biscuit joints, counters are expansive and seamless, and the monolithic fire pit emerges from the ground, solid yet refined — the hearth of the home.

William / Kaven was recognized in 2011 for the design of Interchange by the American Institute of Architects.

 
Kaven_Portland+2.jpg
INT+I.jpg
Sitting beside a tree-lined bluff overlooking industrial North Portland’s shipyards and the Willamette River, [Interchange] utilizes industrial materials like steel and concrete to poetic effect, even among a neighborhood of modest old wood-framed cottages.
— Oregon Home Magazine
IMG_8275.jpg
Praesent id libero id metus varius consectetur ac eget diam. Nulla felis nunc, consequat laoreet lacus id.
— Hope K.
Inter.jpg