The North House should announce Kaven loud and clear as a top talent and one to watch.
— Portland Architecture

 
 

LOCATION
Portland, OR

STATUS
XXXX

SQUARE FOOTAGE
XXXX

CONSTRUCTION TYPE
XXXXX

SPECIAL FEATURES
Reclaimed fir, radiant heat, dual-flush toilets, on-demand hot water, passive heating and cooling, rainscreen siding

DESIGN TEAM
XXXX

CATEGORIES
Single-family Residential

 

The North House was developed as a three-unit, multi-family project with expansive rooftop terraces and private courtyards. Each unit contains two bedrooms and two-and-a-half bathrooms over approximately 1,500 SF, and is accessed along a breezeway flanked by lush foliage.

The project was recognized by the City of Portland as being one of the most ecologically advanced projects of its kind when it was completed. In addition to the increased residential capacity for the small site, the project contains passive cooling systems that are serviced by stack ventilation through the open stairwells, trombé walls, hydronic radiant heat, on-demand hot water, on-site disposal of rainwater, pervious asphalt parking along the alley, and extensive use of recycled structural and finish materials.

 
N3.jpg
N5.jpg
N4.jpg
 
An exceptional three-unit development [with] handsome clean modern lines, warm natural materials, and contributions to urban density.
— Portland Architecture
North House 14.jpg
Visiting the North House recently [... I was] impressed by the simple layouts and sumptuous materials (which include concrete countertops, reclaimed timber beams and stairs, and walnut cabinets) and huge amounts of natural light permeating the spaces.
— Portland Architecture
N6.jpg