LOCATION
Portland, OR

STATUS
XXXX

SQUARE FOOTAGE
XXXX

CONSTRUCTION TYPE
Conceptual

SPECIAL FEATURES
XXXX

DESIGN TEAM
XXXX

CATEGORIES
Conceptual

 

As host of the official closing party for Design Week Portland in April 2017, William / Kaven Architecture transformed an old steel fabrication warehouse in Portland into an immersive virtual-reality installation. The warehouse sat on a lot in the heart of the Williams District which is slated to be the future site of William / Kaven’s Parallax project, a 5-story mixed-use development that will include 63 apartments over retail space.

Using the existing structure, William / Kaven virtually rebuilt every aspect of the shop—grime and all—and introduced a simulated setting complete with a ruined wall opening onto a body of churning water. Intersecting blue beams of light crossing the center of the space hearkened to the phenomenon of parallax — a displacement or difference in the apparent position of an object viewed along two different lines of sight — that was central to the design of the future building. The Parallax building design features staggered windows, using metal panels angled and oriented in opposing directions to lend the elevation a dynamic movement. The panels together read as a gradient color change from different perspectives.

The virtual architectural intervention, which could only be experienced for one evening using custom William / Kaven-designed headsets, served to temporarily transport viewers into a visually arresting and thought-provoking environment while allowing them to preview the site’s future potential.