Kaven_Portland 1.jpg

INTERCHANGE was conceived as a modern domus. As an alternative to a simplistic site division between front and backyard, the dwelling would be organized around a central court. The courtyard becomes the outdoor circulation zone and the destination that unifies all activities. One is never entirely indoors or outdoors, but rather is continually living among the two environments, with the slender rooms borrowing light, air and view from beyond the threshold while the courtyard extends its own boundaries through reflections of itself in the glass that surrounds it.

Clean lines and modern details are always the most revealing of imperfection, and it is in these elements of the finished building that the dedication of the contractors and tradesmen is most evident; butt glazing meets at clean corners, oak stairs appear sculpted from a single block, trim is flush with biscuit joints, counters are expansive and seamless, and the monolithic fire pit emerges from the ground solid yet refined, the hearth of the home.

William Kaven was recognized in 2011 for the design of Interchange by the American Institute of Architects.


Kaven_Portland 5.jpg
INT I.jpg
Kaven_Portland 2.jpg