Situated at the corner of North Williams Avenue and Shaver Street, Parallax is a 5-story mixed-use development, including 63 market rate apartments over premium retail space fronting the thriving Williams Corridor. The base consists of glazed aluminum storefront that engages the Shaver and Williams frontages at the public street level. A salvaged section of "The Machine," an iconic mural that once adorned the facade of the pre-existing warehouse, now wraps around the corner of Parallax's base level, joining the lobby with the parking garage. A glass, steel and metal canopy serves to shelter the sidewalk and simultaneously strikes a datum at the building’s transition from glass public base to a dynamically designed upper facade.

The upper facade at the apartment units uses brick masonry veneer, a historically relevant material re-imagined in modern form. The large staggered windows at residences allude to their more private program and appear as punched openings despite being floor to ceiling. Windows are staggered at each floor, lending the elevation a dynamic movement, with metal panels angled and oriented in opposing directions. The panels together read as a gradient color change from different perspectives. In effect, the building reads differently driving down Williams or walking the opposite direction. This parallax reinforces both the building’s and neighborhood’s dynamism.  

The roof terrace on the top floor of the southeast corner begins to break down the building’s mass and scale, negotiating a transition to its residential neighbors. At the same time, the terrace commands spectacular views of Mt. Hood, while the large west facing windows capture views of downtown Portland and the west hills. Parallax seeks to elevate the streetscape along North Williams while capturing the energy and vitality of a growing neighborhood.

Parallax drawing.jpg